Français

Diabetes: achtergrondinformatie Diabetes: twee types

Volgende pagina

Type 1-diabetes en type 2-diabetes

Type 1-diabetes en type 2-diabetes

Diabetes ontstaat wanneer het hormoon insuline haar rol van ‘brandstofregelaar’ niet meer correct kan uitoefenen. Twee oorzaken zijn mogelijk: ofwel maakt de pancreas geen of onvoldoende insuline aan (er zijn geen of onvoldoende sleutels om de celdeuren te openen); ofwel worden de cellen ongevoelig voor de werking van de insuline (de sloten haperen of zijn stuk). In het eerste geval spreken we van type 1-diabetes, in het tweede geval van type 2-diabetes.

Zowat 90% van alle diabetespatiënten lijdt aan type 2-diabetes, en wereldwijd neemt deze vorm van diabetes zeer sterk toe.

Type 2-diabetes: iedereen in gevaar?

Type 2-diabetes


Type 2-diabetes komt veel, en zelfs steeds meer voor. Toch loopt niet iedereen evenveel risico. Er zijn een aantal factoren die uw risico op type 2-diabetes verhogen. Hoe meer van die factoren er bij u aanwezig zijn, hoe groter uw kans om type 2-diabetes te krijgen.

De meest gekende risicofactoren voor de ontwikkeling van type 2-diabetes zijn:

Familiale aanleg: als uw ouders, broers of zussen type 2-diabetes hebben, loopt u zelf ook meer risico om deze ziekte te ontwikkelen;

Zwaarlijvigheid: vaak het gevolg van een een te ‘rijke’ voeding (teveel vetten en/of suikers) in combinatie met te weinig lichaamsbeweging;

Leeftijd: het risico op type 2-diabetes stijgt met de leeftijd;

Etnische afkomst: mensen van Turkse of Marokkaanse, Hindostaanse of Surinaamse afkomst en ook mensen met Afro-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse, Indische of Aziatische roots hebben meer kans op de ontwikkeling van type 2-diabetes;

Zwangerschapdiabetes: vrouwen die een baby van meer dan 4 kilo hebben gebaard of die zwangerschapsdiabetes kregen, lopen meer risico om zelf type 2-diabetes te ontwikkelen.


Zwangerschapdiabetes

Op een aantal risicofactoren zoals afkomst of leeftijd hebt u uiteraard geen vat, maar er zijn ook factoren die u wel zelf in de hand hebt. Een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging vermindert niet alleen uw risico op type 2-diabetes, maar komt uw hele gezondheid ten goede!
Terug—Sitemap