Français

Leven met diabetesDiabetes en autorijden

Volgende pagina

autorit


Bent u weleens bang voor een hypo tijdens een autorit of tijdens een tochtje met de moto? Een Amerikaanse studie uit 2003 toonde aan dat mensen met diabetes type 2 -inclusief de insulinegebruikers- niet méér betrokken waren bij ongelukken of verkeersovertredingen dan hun partners. Bij mensen met diabetes type 1 daarentegen was dit aantal wél hoger.

Om eventuele problemen van hypoglycemie tijdens het rijden snel te kunnen opvangen, doet u er goed aan altijd druivensuiker, een koolhydraatrijke snack en een koolhydraatrijk drankje in het handschoenkastje van uw auto te bewaren. Voelt u hypoverschijnselen opkomen, dan kunt u best op een veilige plek stoppen, de motor uitzetten en druivensuiker nemen. Eet na een tiental minuten nog een koolhydraatrijke snack (zie ook het hoofdstuk : wat te doen bij hypoglycemie?)


De meeste mensen met diabetes (ook de insulinegebruikers) kunnen in principe een rijbewijs voor alle categorieën behouden. Voor beroepschauffeurs die insuline gebruiken kunnen beperkingen gelden.

Voor alle praktische en wettelijke regelingen in verband met het rijbewijs: raadpleeg de Vlaamse Diabetes Vereniging.


—Sitemap