Français

Leven met diabetesFeestjes en etentjes

Volgende pagina

Image


Iedereen gaat wel eens uit eten of wordt op een feestje gevraagd. En iedereen is geneigd om op zo’n momenten te “zondigen”, en meer te eten of te drinken dan gewoonlijk. Voor mensen met diabetes is dat niet anders. Af en toe zondigen kan niet veel kwaad- maar met de nadruk op “af en toe”! Verder blijft het belangrijk om ook bij uitjes met een aantal zaken rekening te houden.


Op feestjes is er vaak een ruim aanbod aan eten en drinken- helaas meestal niet van de “gezondste” soort. Hoe gaat u daar mee om? Wilt u vooral gezellig meedoen en geen uitzondering zijn? Voelt u zich schuldig als u “zondigt”? Slaat u resoluut alle lekkernijen af? Hoe reageert u als de gastvrouw speciaal voor u “dieetgebakjes” gebakjes in huis heeft gehaald? Het is goed als u dit soort vragen vooraf met een voedingsdeskundige of met iemand van het diabetesteam bespreekt. Hij of zij zal u ook vertellen of het verstandig is uw maaltijd vóór een feestje aan te passen om een overdreven calorie- of koolhydraatinname te vermijden. Eén ding is zeker: met uitzondering van suiker- en fructosevrije limonadedranken zijn speciale suikervrije producten (zoals gebak, koekjes, chocolade…) niet nodig. Ze zijn erg duur en de hoeveelheid suiker is vaak vervangen door extra vet, waardoor ze even (on)gezond zijn als de klassieke suikerrijke versie.

Hebt u een vijfgangenmenu voor de boeg? Neem dan systematisch kleine porties en kies zoveel mogelijk voor groenterijke en vetarme bereidingen. Indien u insuline moet spuiten, doe dit dan best net voor de hoofdschotel.

Tracht op recepties bij een glaasje alcohol ook steeds een hapje te nemen: zo voorkomt u laattijdige hypo’s als gevolg van het alcoholgebruik.

Drinkt u op een avondfeest meer dan 2 tot 3 glazen alcohol én gebruikt u S.U.-tabletten of insuline? Eet dan voor het slapengaan een boterham om te lage glucosewaarden ’s nachts te voorkómen. Zelfcontrole van de bloedsuiker is nuttig, maar denk er aan dat alcohol ook laattijdig nog een hypo kan veroorzaken. (zie ook hoofdstuk over hypoglycemie).


Is het etentje op een later tijdstip dan uw normale etenstijd gepland? Dat hoeft geen probleem te zijn. Voor een keertje kan u een uur of twee later uw tablet innemen of insuline spuiten zonder dat dit nadelige gevolgen heeft.


Feestjes en etentjes horen tot de leuke dingen van het leven, en kunnen u helpen de alledaagse beslommeringen te vergeten. Als u er een beetje handig mee omspringt, kunt u er ook werkelijk van genieten en er tevreden op terugkijken, zonder kater of schuldgevoel.


—Sitemap