Français

Leven met diabetesPsychische aspecten

Volgende pagina

Psychische aspecten


De diagnose diabetes is confronterend en niet makkelijk te verwerken. U voelt zich niet “ziek”, en toch is er een probleem waarmee u voortaan dagelijks rekening moet houden.

Hoe doet u dat? Ieder op zijn of haar manier, maar uiteindelijk lukt het de meeste mensen wel om de diabetes een plaats te geven in hun leven.

Toch kunnen teleurstelling over het effect van uw inspanningen, schuldgevoelens over niet bereikte doelen, of complicaties die u hoopte te vermijden, ontmoedigend werken en soms zelfs tot een depressie leiden.

Wie zijn diabetes als erg beangstigend en stressvol beleeft, zal ook meer moeilijkheden ondervinden om een vlotte omgang met zijn ziekte te ontwikkelen.


Angst kan op de achtergrond sluimeren (zoals angst voor complicaties) of heel concreet zijn, zoals angst om u te prikken, om insuline te spuiten of om een hypo te krijgen.

Het vervelende is dat stress, angst en depressie ontregelend kunnen werken op uw diabetes. Rechtstreeks, door de aanmaak van stress-hormonen, maar ook via een omweg, doordat u minder goed voor uzelf zorgt.

Te weinig of juist teveel eten, teveel alcohol drinken, slaapstoornissen, geen zin meer hebben in zelfcontrole of in uw dagelijkse wandeling…. het zijn tekenen aan de wand!

U kunt doormodderen in de hoop dat het vanzelf beter zal gaan, of kiezen om erover te praten met uw diabetesteam. Dat is wellicht de beste keuze, want voor de meeste problemen rond de aanpak van diabetes is wel een oplossing te vinden.


—Sitemap