Français

Leven met diabetesVakantie en reizen

Volgende pagina

Beeld vakantie


Iedereen gaat graag met vakantie, ook mensen met diabetes. Dat kàn ook, want of het nu om vakantie of om een zakenreis gaat, met een goede voorbereiding kunt u overal heen. Uiteraard zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om uw diabetes ook tijdens uw vakantie mooi in balans te houden. Hebt u reisplannen? Bespreek vooraf met uw arts wat u best kunt doen of laten om alles vlot te laten verlopen.


Waarmee moet u rekening houden als u op reis gaat?


Gaat u naar het buitenland? Zorg dan voor een ruime voorraad medicatie en materiaal voor zelfcontrole. In sommige landen is uw vertrouwde medicatie of materiaal niet te verkrijgen, u zult uw glucose waarschijnlijk vaker controleren, en het kan zijn dat u onverwacht later terugreist. Neemt u het vliegtuig, dan moet u uw medicatie in uw handbagage bewaren. Zo kan u ze niet kwijtraken, en voorkomt u dat insuline eventueel zou bevriezen.

Zorg er bij vliegreizen voor dat u steeds een “security declaration “ op zakt hebt. Dit is een verklaring van uw arts dat u medicatie, spuiten en naalden nodig hebt voor de behandeling van uw diabetes.


Voorbeeld van een Security Declaration formulier


Bij een reis naar het buitenland kunnen andere voedingsmiddelen of etenstijden, andere temperaturen maar ook stress en tijdverschillen uw bloedsuikergehalte beïnvloeden.

Bij belangrijke tijdverschillen moet uw insulineschema worden aangepast. Vraag hiervoor raad aan uw arts of diabetesteam. Insuline wordt ook beïnvloed door temperatuur, dus de wijze van inpakken en opbergen is van belang. Check ook op voorhand of er op uw hotelkamer een koelkastje is. Zoniet, vraag dan op voorhand of u uw reserve-insuline in de koelkast van het hotel kan bewaren. Reist u met de wagen, neem dan een koelbox en koelelementen mee.


Wanneer het soort voedingsmiddelen dat u op reis eet erg verschillend is van thuis, kunnen uw bloedglucosewaarden sterk veranderen. Hou hiermee rekening mee. Drink in warme landen steeds zuiver water uit flessen om het risico op maagdarmklachten te beperken.


Op vakantie liggen ook uw lichamelijke activiteiten vaak enigszins anders: als u in het dagelijks leven erg actief bent, zal een week heerlijk luieren of lezen op het strand of een boek lezen uw glucosewaarden verhogen. Omgekeerd zal een wandel- of fietsvakantie, of van de ene naar de andere bezienswaardigheid trekken, lagere glucosewaarden opleveren, toch zeker als u normaal een zittend bestaan leidt. Zorg ervoor dat u ook bij activiteiten op reis steeds druivensuiker en een koolhydraatrijke snack en drank op zak hebt.


Hebt u diabetes en gaat u voor het eerst op reis of wil u voor het eerst iets bijzonders ondernemen? Bespreek uw plannen tijdig met iemand van uw diabetesteam, zodat u goed voorbereid op pad kan.

Waar moet u allemaal aan denken als u op reis gaat? Volg dit handige overzicht.—Sitemap